Åderbråck med ursprung i försvagade klaffar i ljumsken är ett mycket vanligt tillstånd. Hos 8 av 10 som söker hjälp för åderbråck på benen, så sitter själva orsaken till åderbråcken just i ljumsken.

Åderbråck i ljumsken

I ljumsken möts det ytliga- och djupa vensystemet, och bildar en gemensam ådra vidare mot hjärtat. Venös insufficiens, vilket betyder att man har drabbats av att en eller flera klaffar i det ytliga systemet inte slutet tätt, och bidrar till ett felaktigt blodflöde med utvidgade ådror i benet som följd av en ökad mängd blod och ett ökat tryck i vensystemet i benet. Ådror i hud och underhud svullnar upp och blir synliga i form av blåaktiga, slingriga utbuktningar på benet.

Åderbråck med ursprung i ljumsken – symtom

Att ha åderbråck med ursprung i ljumsken kan medföra en rad symtom. Allt ifrån att man initialt inte märker något, till att benet kan kännas tungt och trött, ha tendens att svullna upp, pulsationer och pirrningar. Klåda och lokal ömhet. I ett fåtal tillfällen kan obehandlade åderbråck leda till kroniska hudproblem med missfärgad hud, eksem och bensår. Åderbråck med ursprung i ljumsken uppstår i den stora rosvenen, Vena Saphena Magna. 

 

Att operera åderbråck med ursprung i ljumsken

Det finns ett flertal metoder för att operera åderbråck. Historiskt har man utfört “stripping” av den stora rosvenen. Detta innebar att man kirurgiskt genom en operation i narkos, tog bort hela den sjuka ådran från ljumsken ner till ankeln. Resultatet av operationen varierade mycket, delvis med stor risk för återfall. Efter denna operation var det också nödvändigt med sjukskrivning i upp till 4 veckor. Metoden är förlegad och används inte längre som primär operationsmetod vid behandling av åderbråck. Idag kan man istället erbjuda behandling med “kateterteknik”. Detta innebär att behandlingen sker från insidan av ådran genom att kirurgen använder små fibrer som avger värme ( laser, radiofrekvens, Steam). Behandlingen kontrolleras med ultraljud. Metoderna är så skonsamma att de utförs helt i lokalbedövning. Risken för återfall är under 5%. Vilken typ av behandling som passar bäst för den enskilda personen, avgörs efter att läkaren utfört ett ultraljud av kärlsystemet i benet. Behandlingen tar mellan en till två timmar. Efter operationen behövs ingen sjukskrivning. 

 

 

 

Välkommen att kontakta oss på Åderbråckakademin! 

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Åderbråckakademin om du på något sätt besväras av dina åderbråck – oavsett hur dina besvär ser ut! Välj mellan möjlighet till konsultation online,  eller boka tid för ett besök.

Kontakta oss

Har du en fråga till våra kirurger?

Skulle du inte hitta din fråga under FAQ så svarar gärna någon av våra kirurger på din specifika fråga.


    Välj klinik

    I vilken stad
    vill du boka tid?

    Stockholm Malmö Linköping Båstad Helsingborg Logo