Åderbråck i benen är oerhört vanligt bland både kvinnor och män, men med en viss högre representation hos kvinnor. Åderbråck kan uppstå i olika åldrar, i olika stor omfattning, och på olika platser på kroppen. Det vanligaste är dock att man utvecklar åderbråck på benen, ofta på vader eller i knäveck.

Åderbråck i benen 

Åderbråck på benen visar sig i form av upphöjda och slingrande vener. De kan vara olika stora och tydliga, och uppkomma på antingen ett ben eller på bägge. Anledningen till att åderbråck på benen uppstår är till följd av en försvagning i klaffarna som har till uppgift att pumpa blodet runt i kroppen. Man kan säga att klaffarna fungerar som en slags ventiler, som hindrar blodet från att bli kvar nere i benen/underkroppen.

Åderbråck på lår och knä

Varför får man åderbråck just i benen?

Anledningen till att åderbråck uppkommer just på benen är troligen att det finns relativt många ytliga vener på benen. I vener som ligger djupare i kroppen uppstår det mer sällan en försämrad klaffunktion, eftersom dessa omges av stödjande muskler. Det har även att göra med att åderbråck lättare uppstår i nedre delen av kroppen, då blodet därifrån måste arbetas uppåt mot hjärtat, och trycket mot klaffarna har därför lättare att öka i dessa vener.

 

Därför uppstår åderbråck i dina ben

Anledningen till att vissa utvecklar åderbråck på benen och andra aldrig får besvären, beror till viss del på ärftlighet, till viss del på livsstil. Har du ett jobb som innebär mycket stillasittande eller stillastående, så löper du en större risk att utveckla åderbråck. Andra orsaker kan vara exempelvis graviditet, men åderbråck på benen i samband med graviditet kan också försvinna av sig själva när graviditeten är över, eftersom trycket i venerna då sjunker.  

Bild normal klaff och klaff med läckage

Besvär av åderbråck på benen

Vissa känner inte av sina åderbråck alls, andra får tydliga besvär av dem. Vanliga besvär är klåda, tyngdkänsla eller hettande känsla i benet, kramper eller spänningar m.m. Andra besväras mer av de estetiska aspekterna. Det kan exempelvis kännas olustigt att ha korta byxor eller bara ben på sommaren. Åderbråck är dock i regel inte farliga om man inte har bakomliggande sjukdomar, befinner sig i riskgrupp för blodpropp, eller exempelvis är äldre. 

 

Ta bort åderbråck på benen med modern behandling

Åderbråckakademin är en av Nordens ledande specialistkliniker på behandling av åderbråck. Vi erbjuder flera olika moderna och välbeprövade behandlingsmetoder för dina åderbråck i benen, eller åderbråck på övriga kroppen:  

 • Skonsam laserbehandling som innebär en helt och hållet invändig behandling av åderbråcken. Inga utanpåliggande spår lämnas på huden. 
 • Limbehandling som effektivt och diskret reparerar de skadade venerna, och försluter dessa med ett biolim. 
 • Mikrosnittsbehandling – idealisk för att avlägsna alla storlekar på åderbråck, och är en väl beprövad metod. 
 • Radiofrekvensbehandling eller RF-behandling, är en väl beprövad lokal värmebehandling som effektivt eliminerar åderbråcket. 
 • Ångbehandling, där man effektivt försluter den skadade venen med hjälp av värmen från ångan. 

 

Välkommen att kontakta oss på Åderbråckakademin! 

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Åderbråckakademin om du på något sätt besväras av dina åderbråck – oavsett hur dina besvär ser ut! Välj mellan möjlighet till konsultation online,  eller boka tid för ett besök. 

 

 

Har du en fråga till våra kirurger?

Skulle du inte hitta din fråga under FAQ så svarar gärna någon av våra kirurger på din specifika fråga.


  Välj klinik

  I vilken stad
  vill du boka tid?

  Stockholm Malmö Linköping Båstad Helsingborg Logo