Har du upptäckt att du börjat få ådernät på benen? Eller har du dragits med det länge utan att ha hittat ett lämpligt sätt att bli av med de ytliga blodkärlen?

Ta bort ådernät på benen

Det är inte ovanligt att ådernät uppstår redan i 20-årsåldern. Du är inte ensam, ungefär hälften av befolkningen är drabbade, kvinnor lite oftare än män. Många blir självmedvetna och obekväma av de ytliga blodkärlen på benen, och vill ta bort dem.

Andra väljer att använda strumpbyxor även varma sommardagar, men lider faktiskt i onödan. Det finns effektiva behandlingar mot ådernät på benen!

 

Varför uppstår kärlbristningar på benen?

Ådernät, kärlbristningar eller ytliga blodkärl – den medicinska termen är egentligen telangiektasi. Underben och lår  är de vanligaste ställena som kärlbristningar uppstår på.

Att funktionen i venen försämras i takt med stigande ålder går inte att göra så mycket åt. Inte heller om man har en genetisk fallenhet för kärlbristningar. Många upplever besvären för första gången i samband med graviditet. Vad man däremot kan göra själv för att förhindra ådernäten från att framträda är att gå ner i vikt, leva ett aktivt liv.

 

Ådernät kan ha samma orsak som åderbråck:

 • Klaffinsufficens – att venernas klaffar inte fungerar som de ska så att blodet inte flödar tillbaka till hjärtat på ett korrekt sätt
 • Det backflöde som uppstår över klaffarna  ger ett ökat tryck i vensystemet

 

När du vill ta bort ådernät från benen

Om du har tröttnat på de blå-lila märkena på benen finns det behandlingsmöjligheter med goda resultat. Åderbråckakademin erbjuder moderna och skonsamma behandlingar.

 • Laser – fungerar bra på lite mindre ådernät
 • Mikrosklerosering med injektion – En helt smärtfri metod där ett alkoholhaltigt läkemedel injiceras och klistrar ihop åderväggarna,

 

Välkommen att kontakta oss på Åderbråckakademin! 

Har du frågor om behandling av kärlbristningar på benen? Varmt välkommen att kontakta Åderbråckakademin! Du kan  också boka konsultation online,  eller boka tid för ett besök.

Kontakta oss

Har du en fråga till våra kirurger?

Skulle du inte hitta din fråga under FAQ så svarar gärna någon av våra kirurger på din specifika fråga.


  Välj klinik

  I vilken stad
  vill du boka tid?

  Stockholm Malmö Linköping Båstad Helsingborg Logo