Svar:

Det finns 3 grunder till att man bör behandla sina åderbråck

1. Medicinsk grund

Man har besvär av sina åderbråck. Man känner tyngdkänsla, trötthetskänsla, stumhet och svullnad i benet. Kramptendens om natten i vader. Klåda och lokal ömhet och värk. Tendens till eksem eller missfärgad mörkbrun hud på underbenet.

2. Förebyggande grund

Har åderbråck uppstått på benet så finns det idag ingen annan möjlighet att bli av med dem än att operera bort dem. Stödstrumpor hjälper och lindrar besvären, men stoppar inte utvecklingen av åderbråcken. De flesta personer tycker också att det är besvärligt och svårt att ta på sig stödstrumpor, och när man behöver dem som mest, dvs under sommaren, vill ingen gå med stödstrumpor.

Genom att behandla sina åderbråck i tid, reduceras risken för att få ytliga blodproppar vilka kan leda till både djup blodpropp och propp lungorna. En behandling förebygger även en försämring av åderbråcken, vilka tyvärr bara blir större och fler med tiden, och då också ger ökande besvär. Risken för att utveckla blodpropp beräknas till ca 5-10 % årligen.

3. Estetisk grund

Åderbråck utgör för de flesta också ett kosmetisk problem. Detta kan vara den primära orsaken till att man önskar behandling, eller spela en underordnad roll.

Studier med fokus på hälsorelaterad livskvalitet har visat att de som lider av sina åderbråck av estetiska själ, kan ha en lika reducerad livskvalitet som den som har eksem eller bensår. Ofta träffar vi patienter på vår klinik som på grund av åderbråck helt undviker att bära klänning eller kjol. Man drar sig för att visa sig i baddräkt på stranden och på badhus. Barn och barnbarn kommenterar de slingriga ådrorna på benen. Man blir stigmatiserad. En vällyckad kirurgisk behandling ger dessa personer en betydligt ökad självkänsla, men behandlingen förebygger också eventuella framtida medicinska problem.

Se fler frågor & svar

Frågor & svar

Har du en fråga till våra kirurger?

Skulle du inte hitta din fråga under FAQ så svarar gärna någon av våra kirurger på din specifika fråga.


    Välj klinik

    I vilken stad
    vill du boka tid?

    Stockholm Malmö Linköping Båstad Helsingborg Logo