Ådernät

Ådernät är ofarliga, små blåvioletta kärl som kan uppstå i huden. Ådernät ger inga symtom men upplevs ofta som missprydande. Vanligast förekommer dessa i ansiktet och på benen hos framförallt kvinnor. Orsaken är oftast okänd, men hos 30-40% föreligger också åderbråck. Ådernät går idag att behandla skonsamt och med bra resultat. Retikulära vener är gröna ådror som ligger direkt under huden. Dessa är ofarliga, men kan upplevas som kosmetiskt störande, framförallt om man har ljus hudtyp.

Priser

Behandling Pris
Konsultation/nybesök Kärlkirurg 500 kr

Behandling av ådernät

Det finns två olika metoder för behandling av ådernät: 

  1. sklerosering genom injektioner av ett läkemedel
  2. laser.

Vilken teknik som passar bäst avgörs efter förundersökningen hos specialistläkare i kärlkirurgi.

Under förundersökningen bildar man sig en bild av cirkulationen i benet och gör en  funktionsprovning av klaffar för att se efter underliggande orsaker till ådernäten. Skulle det visa sig att det också förekommer åderbråck eller försvagade klaffar så kan det vara aktuellt att även behandla dessa för att uppnå ett optimalt estetiskt och funktionellt resultat med lång hållbarhet.

Sklerosering

Vid sklerosering används läkemedlet Aethoxysklerol. Detta finns i flera olika styrkor som anpassas efter ådernätets storlek och utbredning. En tunn nål förs in under kontroll med en IR- lampa och ådernätet spolas igenom. Vätskan irriterar kärlväggen som försluter sig och skrumpnar bort inom tre till sex månader. Den första veckan blir området lätt svullet och en rodnad bildas för att sedan gradvis börja blekna.

Laserbehandling

Vid laserbehandling används IPL-laser där man med hjälp av korta ljusimpulser behandlar blodkärlen med värme. Laser lämpar sig bäst på de minsta bristningarna i ansikte och på benen. Oftast är det nödvändigt med 2 till 3 behandlingscykler.

Fyra steg till ådernätfria ben

  1. Kontakta Åderbråckakademin via telefon eller kontaktschemat på hemsidan.
  2. Gå på förundersökning på en av våra kliniker hos specialist i kärlkirurgi med ultraljudsundersökning av kärl följt av förslag på individuell behandlingsplan utifrån undersökningsresultat och önskemål. Du får en utförlig förklaring av vilken eller vilka behandlingstekniker som passar bäst för just ditt ben, kan ställa frågor och få se före-och efter bilder.
  3. Börja med behandling som ofta kan genomföras inom en till två veckor. Behandlingen upplevs av de allra flesta som mycket skonsam. Injektionerna utförs med mycket små och tunna nålar efter att huden desinficerats. Till behandlingen som tar 30 minuter ska du ta med en stödstrumpa, kort strumpa om behandlingen sker på underben och en lårstrumpa vid injektioner på lår. Denna ska användas i minimum en veckas tid. Du bör de första två veckorna undvika spabad och bastubad och att sola hudområdet. Använd även stark solskyddsfaktor 50+ de första månaderna för att undvika pigmentering. I övrigt finns det inga restriktioner, utan man kan leva som vanligt direkt efter behandlingen.
  4. Efter behandlingen är det viktigt med uppföljning.

Resultat

Redan efter fyra veckor kan man se att ådernäten börjar blekna men oftast får man räkna med 3 till 6 månader innan man ser det slutgiltiga resultatet.

Efter en behandling kan det förväntas att 50-80 % av ådernätet försvinner. Efter två behandlingar försvinner över 90 %.

Det rekommenderas att det går 6 veckor mellan varje behandling. Är det större områden som ska behandlas, så måste behandlingen ske vid flera tillfällen för att inte överskrida maxdosen. Du får en individuell behandlingsplan av oss vid förundersökningen och ett fast pris.

Återbesök bokas in efter 3 till 6 månader.

Ådernät

Vad är ådernät?

Ådernät är små vener och blodkärl som ligger ytligt i hudens övre lager. De små blodkärlen syns genom huden och är ofta ett par centimeter långa. Ibland kan man ha mycket ådernät som går som ett blått eller lila nät över huden. Vanligast är att ådernät uppstår på låren och benen, men ibland kan ådernät finnas i ansiktet.

På Åderbråckakademin utför vi skonsamma och moderna ådernätsbehandlingar.

Vad skiljer ådernät från åderbråck?

Ådernät och åderbråck är inte samma sak. Ådernät är ofarliga, och kan inte som åderbråck leda till blodproppar eller annat smärtande obehag. Ådernät är oftast ett mer estetiskt problem för den som är drabbad och ser ut som ett blå-lila nät på huden.

Åderbråck kan vara mer ytliga, eller mer knöliga upphöjningar på benen som beror på att tryck i blodådrorna har ökat.

Varför får man ådernät?

Ådernät och kärlbristningar uppstår när venerna inte kan fungera som de ska. Om det finns små bristningarna i venerna fungerar venklaffarna sämre. Det kallas för klaffinsufficens.

Vid klaffinsufficens samlas det blod som ska tillbaka till hjärtat istället i venerna. När detta syrefattiga blod samlas och får svårt att flöda tillbaka till hjärtat kan det börja trycka mot kärlväggen och leda till att venerna syns genom huden. De har en blålila färg och syns som ett nätmönster på huden.

Orsaker till ådernät kan vara:

  • Klaffinsufficens – venernas klaffar fungerar inte som de ska. Blodet flödar inte tillbaka till hjärtat som vanligt.
  • Backflöde – det backflöde som uppstår över klaffarna ger ett ökat tryck i vensystemet.

Det är vanligast att man får ådernät på benen och låren.

Välj klinik

I vilken stad
vill du boka tid?

Stockholm Malmö Linköping Logo