Att operera åderbråck – Så går en behandling av åderbråck till

Här berättar vi steg för steg hur en ådebråcksbehandling hos oss på Åderbråckakademin går till - från undersökning och behandling till återbesök och garanti.

Bild Dr Konsultation

Konsultationen

Efter en grundlig klinisk undersökning och ett ultraljud av kärlen i benen får man reda på vilken typ av behandling och behandlingsmetod som rekommenderas. För att uppnå bästa tänkbara resultat skräddarsys behandlingen helt individuellt. Du får ett fast pris på åderbråcksoperationen, som också inkluderar ett återbesök och vår behandlingsgaranti.

Åderbråcksoperationen

När du kommer till behandling registrerar vi dig i receptionen, och du får byta om. Din kirurg kommer tillsammans med dig gå igenom hur behandlingen går till samt markera åderbråcken med tusch. Benet tvättas med desinfektionsmedel och täcks in i sterila lakan. När man opererar åderbråck utförs den i lokalbedövning, och du som patient behöver inte vara fastande och kan med fördel äta frukost eller lunch innan du kommer till oss. Är du nervös och anspänd, så erbjuder vi en lugnande tablett. Allt för att du som patient skall känna dig så avslappnad och komfortabel som möjligt.

Under åderbråcksoperationen använder kirurgen ett ultraljud för att kunna lokalisera och följa de invändiga åderbråcken. Genom millimeter-små stickhål behandlas åderbråcken. Man får inga stygn och såren läker utan ärrbildning. När behandlingen, som oftast tar 30 till 60 minuter, är färdig, får man små plåster och ett elastiskt bandage på benet. Du som patient vilar därefter i 30 minuter i en skön fåtölj eller säng, bandaget kontrolleras och därefter kan du resa hem. Ett återbesök planeras och du får naturligtvis alla kontaktuppgifter du behöver till kliniken, ifall det skulle uppstå några frågor i efterhand. Behandlingen medför inga restriktioner när det gäller daglig aktivitet och arbete, men träning bör man dock vänta  med under en veckas tid. Sjukskrivning är inte heller nödvändigt.

Återbesöket

Två till tre månader efter åderbråcksoperationen är du välkommen på ett återbesök. Benet undersöks då med ultraljud för att bekräfta att den invändiga förslutningen av åderbråcken är vällyckad och optimal. Genom vår behandlingsgaranti kan du känna dig helt trygg: skulle det mot all förmodan kvarstå något klaffläckage, så åtgärdar vi detta helt kostnadsfritt. Risken för återfall av åderbråck är dock vid modern behandling på högspecialiserade kliniker mycket låg, under 5%.

Välj klinik

I vilken stad
vill du boka tid?

Stockholm Malmö Linköping Logo