Vad är åderbråck?

Åderbråck är vanligt förekommande i främst den västliga delen av världens befolkning. Man räknar med att 30% har någon form av åderbråck eller kärlbristningar på benen. Ofta är dessa ofarliga, men kan hos några utvecklas till ett mer allvarligt sjukdomstillstånd.

Så ser åderbråck ut

Åderbråck är synliga oregelbundna ådror direkt under huden. Storleken kan variera från 4 mm till över 1 cm i tjocklek, och kan uppträda både på underbenet och på låret.Orsaken är ofta en kombination av flera faktorer (arv, graviditet, stillastående arbete, övervikt), som leder till att åderväggen med tiden försvagas. Klaffen i ådran, som normalt endast tillåter blodet att flyta åt ett håll, nämligen tillbaka till hjärtat, börjar läcka. Detta resulterar i att tillbakaflödet av blod från benet till hjärtat blir inskränkt, trycket på ådrorna i delar av benet blir förhöjt, och det uppstår åderbråck i området nedanför den sjuka klaffen. Om denna processen pågår under lång tid, kan det uppstå andra symptom på grund av åderbråcket, brunaktig missfärgning av huden, svullnad, eksem, ytliga blodproppar (tromboflebit) eller kroniska sår.

Åderbråck på lår och knä

De vanligaste symtomen vid åderbråck är

  • Tyngdkänsla
  • Trötthetskänsla
  • Press och spräng
  • Myrkrypningar
  • Klåda
  • Lokal ömhet
  • Svullnad
  • Nattliga kramper

För att kunna fastställa vilken del av det ytliga ådersystemet som är sjukt, och vilka delar som är friskt, använder man sig idag av ett ultraljud vid undersökningen. De flesta känner igen ultraljudet från graviditetskontroller hos gynekolog och barnmorska, där man med hjälp av detta kan se så att barnet har det bra i magen.

Moderna behandlingsmetoder av åderbråck

Ultraljudsundersökningen av åderbråcket utförs stående, och är helt smärtfri. Det tar 10-15 minuters tid. Kärlkirurgen som utför undersökningen får värdefull information om just ditt ben och ditt ådersystem.

Man kan noggrant studera klaffarna i underben och på lår, bedöma blodflöde, och skräddarsy val av behandlingsteknik helt individuellt. Vår klinik har ett brett utbud av tekniker, vilket gör oss unika.

Kärlsystem i benen är komplext på många sätt. Genom den ”traditionella” typen av åderbråcksoperation, så kallad ”stripping” – där man inte heller använt sig av ultraljudsundersökning – har medfört mycket dåliga behandlingsresultat.

Många av de patienter som vi idag behandlar hos oss med de ”moderna” teknikerna, har tidigare blivit behandlade på det traditionella sättet, men snabbt utvecklat återfall av sina åderbråck.

YouTube video

Detta händer vid åderbråck

På filmen kan du se mer vad som händer i kroppens vener vid åderbråck.

Välj klinik

I vilken stad
vill du boka tid?

Stockholm Malmö Linköping Logo