Åderbråck på benen

Åderbråck på benen är oerhört vanligt bland både kvinnor och män, men med en viss högre representation hos kvinnor. Åderbråck kan uppstå i olika åldrar, i olika stor omfattning, och på olika platser på kroppen. Det vanligaste är dock att man utvecklar åderbråck på benen, ofta på vader eller i knäveck.

aderbrackbehandling 1

Därför uppstår åderbråck på benen

Anledningen till att vissa utvecklar åderbråck på benen och andra aldrig får besvären, beror till viss del på ärftlighet, till viss del på livsstil. Har du ett jobb som innebär mycket stillasittande eller stillastående, så löper du en större risk att utveckla åderbråck. Andra orsaker kan vara exempelvis graviditet, men åderbråck på benen i samband med graviditet kan också försvinna av sig själva när graviditeten är över, eftersom trycket i venerna då sjunker.

Besvär av åderbråck på benen

Vissa känner inte av sina åderbråck alls, andra får tydliga besvär av dem. Vanliga besvär är klåda, tyngdkänsla eller hettande känsla i benet, kramper eller spänningar m.m. Andra besväras mer av de estetiska aspekterna. Det kan exempelvis kännas olustigt att ha korta byxor eller bara ben på sommaren. Åderbråck är dock i regel inte farliga om man inte har bakomliggande sjukdomar, befinner sig i riskgrupp för blodpropp, eller exempelvis är äldre.

Behandling av åderbråck

Åderbråckakademin är en av Nordens ledande specialistkliniker på behandling av åderbråck. Vi erbjuder flera olika moderna och välbeprövade behandlingsmetoder för dina åderbråck i benen, eller åderbråck på övriga kroppen:

  • skonsam laserbehandling som innebär en helt och hållet invändig behandling av åderbråcken. Inga utanpåliggande spår lämnas på huden.
  • Limbehandling som effektivt och diskret reparerar de skadade venerna, och försluter dessa med ett biolim.
  • Mikrosnittsbehandling – idealisk för att avlägsna alla storlekar på åderbråck, och är en väl beprövad metod.
  • Radiofrekvensbehandling eller RF-behandling, är en väl beprövad lokal värmebehandling som effektivt eliminerar åderbråcket.
  • Ångbehandling, där man effektivt försluter den skadade venen med hjälp av värmen från ångan.

Åderbråck på benen

Vad är åderbråck?

Åderbråck på benen visar sig i form av upphöjda och slingrande vener. De kan vara olika stora och tydliga, och uppkomma på antingen ett ben eller på bägge. Anledningen till att åderbråck på benen uppstår är till följd av en försvagning i klaffarna som har till uppgift att pumpa blodet runt i kroppen. Man kan säga att klaffarna fungerar som en slags ventiler, som hindrar blodet från att bli kvar nere i benen/underkroppen.

Varför får man åderbråck just på benen?

Anledningen till att åderbråck uppkommer just på benen är troligen att det finns relativt många ytliga vener på benen. I vener som ligger djupare i kroppen uppstår det mer sällan en försämrad klaffunktion, eftersom dessa omges av stödjande muskler. Det har även att göra med att åderbråck lättare uppstår i nedre delen av kroppen, då blodet därifrån måste arbetas uppåt mo

Välj klinik

I vilken stad
vill du boka tid?

Stockholm Malmö Linköping Logo