Varför får man ådernät?

Därför att det uppstått brister i venerna så att klaffarna inte fungerar som de ska – därmed kan blodet inte kan pumpas runt ordentligt.

När blodet inte kan pumpa runt ordentligt leder det till blodansamlingar i venen där blod blivit kvar. När man ser bristningar på huden ser det ut som lila eller blå nätformer. Dessa när ligger ytligt under huden och kan inte, till skillnad från åderbråck, kännas som upphöjningar.

Tyvärr kan man inte förhindra att ådernäten, eller kärlbristningarna, uppstår. Det är ärftligt, så om man har en förälder med kärlbristningar är risken mycket stor att man själv också blir drabbad.

Det kanske känns tryggt att veta att ådernät inte är farligt. Men många tycker att det ser fult ut och vill ta bort det av den anledningen. Är man så pass besvärad att man söker efter behandlingsalternativ för ådernät eller kärlbristningar är det bra att veta att det går att behandla effektivt och skonsamt. Vi på Åderbråcksakademin erbjuder två olika behandlingar;

  • Laser
  • Mikrosklerosering

Varför får man ådernät på benen?

Varför man får ådernät just på benen beror på att venerna där är utsatta för ett större tryck av kroppens hela tyngd. Det kan också föreligga ett försvagat klaffsystem. Ett ökat tryck i benet påverkar risken att ådernät uppstår. Man kan försöka skjuta upp framträdandet av ådernät, men inte hindra det helt. Det man kan göra för att undvika ådernät på benen är att:

  • Inte gå upp i vikt
  • Upprätthålla ett aktivt liv
  • Undvik stillasittande arbete

Har du frågor om kärlbristningar på benen, eller är du intresserad av en konsultation med oss?

Välj klinik

I vilken stad
vill du boka tid?

Stockholm Malmö Linköping Logo