Ta bort ådernät på benen
Har du upptäckt att du börjat få ådernät på benen? Eller har du dragits med det länge utan att ha hittat ett lämpligt sätt att bli av med de ytliga blodkärlen? Läs mer om varför man får ådernät på benen och om vilka behandlingar som fungerar för att ta bort dem.
Varför får man ådernät på benen?
Ådernät är små vener och kärlbristningar som ligger ytligt i hudens övre lager. Ådernät, kärlbristningar och ytliga blodkärl har den medicinska termen telangiektasi. Det är vanligast att man drabbas av detta på underbenen och låren.
Kärlbristningar, eller ådernät, uppstår när venklaffarna i venerna inte fungerar som de ska. Detta kan hända om det finns små brister i venerna och kallas för klaffinsufficiens. Det syrefattiga blodet samlas då i venerna och får svårt att flöda tillbaka till hjärtat. När blodet samlas i venerna i benen trycker de mot kärlväggen och gör att venerna syns genom huden – ett blålila ådernät uppstår.
Anledningar till ådernät på benen kan till exempel vara:
- Gener – Den vanligaste orsaken är att det finns anlag till ådernät och åderbråck i familjen.
- Graviditet – Vid en graviditet förändras hormonbalansen i kroppen vilket kan göra att ådernät eller åderbråck uppstår. Det är vanligt att ådernät som uppstår vid en graviditet försvinner av sig själva så småningom.
- Stillasittande – Stillasittande kan göra att ådernät uppstår.
- Stående arbete – Att ha ett arbete där man står upp mycket kan på samma sätt som stillastående leda till att ådernät bildas.
När du vill ta bort ådernät från benen
Det finns behandlingsmöjligheter med goda resultat för dig som har ådernät. På Åderbråckakademin erbjuder vi skonsamma, moderna och effektiva behandlingar.
- Laserbehandling – fungerar bra på lite mindre ådernät.
- Mikrosklerosering med injektion – en helt smärtfri metod där ett alkoholhaltigt läkemedel injiceras och klistrar ihop åderväggarna. Kallas ibland också för limbehandling.
Läs mer om behandling av ådernät här.
Vad kan man göra för att undvika ådernät på benen?
Att funktionen i venerna försämras i takt med stigande ålder går inte att göra så mycket åt. Genetisk fallenhet för kärlbristningar är också något som påverkar och inte heller något man kan förebygga.
Någonting som kan hjälpa är däremot att gå ner i vikt om man är överviktigt, och försöka leva ett mer aktivt liv. På så sätt kan man förhindra att ådernäten framträder.