”Pelvic Congestion Syndrom (PCS)”

Åderbråck i underlivet och bäckenet

Åderbråck med ursprung i bäckenet, belägna runt äggstockar och livmoder, kan ge upphov till smärta av mer kronisk karaktär i bäckenet och bäckenbotten. Orsaken beror på sjukligt förstorade vener runt äggstockar och livmoder. Klaffdefekter i vener i detta område, leder till ett ökat tryck. Åderbråck i underlivet – ”Pelvic Congestion Syndrom” förkortat PCS -debuterar i åldrarna mellan 20-45 år.

Symptomen på åderbråck i underlivet kan omfatta korsryggssmärta, press och tyngdkänsla efter långvarigt stående- eller sittande. Smärta efter samlag, premenstruella obehag, smärtor vid menstruation, onormala blödningar, urinträngningar samt svullnadstendens. Åderbråck i underlivet eller mellan benen kan uppstå i vulva, vaginalt och på insidan av låret.

Behandling för åderbråck i underlivet

Inför en behandling genomgår patienten först en utredning för att säkerställa att symptomen är just på åderbråck i underlivet, och inte på exempelvis enbart endometrios (vars symptom kan vara likartade och också ofta hänger samman med uppkomsten av åderbråck).

 1. Kärlkirurgisk konsultation
 2. Kärlultraljud (vaginalt) utförs för att kartlägga venerna i bäckenet och eventuella åderbråck i det lilla bäckenet.
 3. Magnetresonans (MR) venografi

Schematisk klaffläckage i bäckenet

Riskfaktorer för uppkomsten av åderbråck

 • Graviditeter
 • Hormoner
 • May-Thurner Syndrom (MTS) – kompression av vänster bäckenven oftast orsakat av höger bäckenartär, där den korsar över venen.
 • Förträngning i vänster njurven
 • Tumör
 • Fibroser
 • Endometrios

Behandling av åderbråck i underlivet

 1. Medikamentel
  a. NSAID
  b. Gabapentin eller Amitriptyline
 2. Kirurgisk behandling
  a. En tunn kateter placeras i den utvidgade venen, och försluts för att häva läckaget. Övertrycket försvinner hos 98%, och 83% uppger reduktion av smärta och besvär.

Åderbråck i underlivet

Har du en fråga till våra kirurger?

Skulle du inte hitta din fråga under FAQ så svarar gärna någon av våra kirurger på din specifika fråga.


  Välj klinik

  I vilken stad
  vill du boka tid?

  Stockholm Malmö Linköping Logo