Vad är skletosering?

Vid sklerosering injicerar man små mängder av substansen Aethoxysklerol i kärlbristningen eller åderbråcket. Detta leder till att det bildas en liten blodkoagel i som tätar igen ådran/venen. Effekten blir att syrgasförsörjningen till kärlväggen stryps, och att kärlet långsamt skrumpnar bort.

Ta bort åderbråck med injektioner = ”sklerosering”

Behandling av åderbråck genom injektioner med skum är inte något som rekommenderas. Det finns idag god vetenskaplig dokumentation på att injektionsbehandling av åderbråck med vätska eller skum, inte bara har en dålig effekt, utan även kan leda till ökad risk för komplikationer. I Frankrike, Italien och Tyskland är denna typ av behandlingsform relativt vanlig och utförs då oftast av hudläkare eller allmänkirurger. På våra kliniker används injektioner endast på de minsta kärlen i huden. Här kan du läsa mer om kärlbristningar. På dessa är behandling med injektioner det bästa tillgängliga alternativet.

Gör sklerosering ont?

Injektionen utförs med de allra tunnaste nålar som produceras. Detta medför minimalt med obehag under behandlingen. Lokalbedövning är aldrig nödvändigt.

Vilka är bieffekterna vid sklerosering?

Det är relativt ovanligt med bieffekter, men i några fall kan det temporärt uppstå en svag brun missfärgning i huden över den behandlade kärlbristningen. Det tar ofta månader före denna försvinner.

Vad bör jag tänka på efter en sklerosering?

Normal daglig aktivet kan återupptas direkt efter behandlingen. Vi rekommenderar stödstrumpa i 1 vecka. Du bör undgå direkt solexponering samt bastubad de första 3-4 veckorna efter behandlingen.

Välj klinik

I vilken stad
vill du boka tid?

Stockholm Malmö Linköping Logo